Noem het lef hebben. Of op z’n minst avontuurlijk. Feit is dat het roer drastisch omgaat als je ervoor kiest om je familie, vrienden en geboorteland achter je te laten om in Zeeuws-Vlaanderen een nieuw leven te beginnen. Tragel heeft na drie jaar werven ongeveer dertig medewerkers uit Spanje in dienst. En er gaan er meer volgen.
Pau Salas (26) uit Barcelona en Lorena Arcicollar (25) uit Toledo kwamen naar ZeeuwsVlaanderen, om beiden bij Tragel aan de slag te gaan. Pau werkt op de Cantecleerhoeve en Lorena met verschillende leeftijdsgroepen, wat ze erg leuk vindt. Het stel is nu bijna drie jaar hier en kunnen binnenkort gaan klussen in hun nieuwe huis in Clinge, vlak bij het bos. Ideaal om aan de wandel te gaan met hun twee honden, van wie er één meereisde vanuit Spanje en er in Nederland een maatje bij kreeg.
Familie missen
Pau en Lorena kwamen naar Nederland in coronatijd. Dat maakte het er niet gemakkelijker op, er kon weinig ondernomen worden maar met collega’s maakten ze het gezellig. Ze zijn nog niet voor honderd procent gewend aan Nederland. “Aan de aparte etenstijden zal ik nooit wennen”, zegt Pau. Voor Lorena is de taal moeilijk. “Ik ben er trots op in het Nederlands te kunnen communiceren, hoewel ik nog veel te leren heb! Hier hebben we minder sociaal leven dan in Spanje, maar met de tijd zal het zeker beter worden.
Soms denk je: ik wil terug, ik mis mijn familie. Maar dan moet je toekomstgericht blijven denken: hier is het beter. Hier is de kwaliteit van leven veel hoger. In Spanje kun je moeilijk sparen, laat staan een goed huis kopen”, zegt ze. Pau: “Wat goed voelt, is de manier waarop wij hier werken. We werken met kleine groepen cliënten en dat maakt dat je echt de tijd voor hen hebt om de aandacht te geven die ze ook verdienen. Hier helpen we de cliënten verder en dat maakt ons werk veel leuker.”
Spanje: nadruk op zorg
In Spanje is de zorg voor mensen met een beperking anders georganiseerd dan in Nederland. De gehandicaptenzorg is vooral op zorg gericht en legt minder nadruk op ontwikkeling van de cliënten. Er wordt gewerkt met grote groepen, en er worden minder begeleiders per groep ingezet