“We bieden een omscholingstraject voor mensen die met de gedachte rondlopen dat de zorg iets voor hen zou kunnen zijn”, vertelt Stephanie de Bruijn (adviseur opleidingen). “We richten ons op zijinstromers die het roer om willen gooien.” Dat is precies wat BBL-leerling Daniël Amerlinck deed. Eerst was hij marketeer en eigenaar van een gezondheidspraktijk, nu is hij op pad naar een baan als begeleider bij Tragel. Hij vertelt: “In mijn commerciële loopbaan ging het vaak om producten, maar ik ben een man van mensen. En dan kriebelt het om toch werk te doen dat beter bij me past. Ik ging in gesprek met Tragel, met als resultaat dat ik aan een opleiding begon.”

Overweldigende ervaring

Stephanie: “Om zoveel mogelijk ervaring op te doen, ga je elk jaar van je opleiding naar een andere werkplek. De tak van de gehandicaptenzorg is breed. Alle cliënten en bewoners hebben een verstandelijke beperking, maar daarnaast kan er sprake zijn van bijvoorbeeld gedragsproblemen of lichamelijke problematiek. Als begeleider-in-opleiding ontdek je welke doelgroep en begeleidingsstijl bij je past.”

Daniël, tweedejaars, liep eerst stage bij een samengestelde groep met licht en matig beperkte cliënten. “Het was een overweldigende ervaring om aan iets compleet nieuws te beginnen. Maar wat past dit vak goed bij mij! Nu loop ik stage bij De Leest, de dagbesteding is weer een heel andere tak. In dit werk leer je niet alleen praktische vaardigheden, maar ook veel over jezelf. Dat je niet altijd vat hebt op alles en dat kleine stapjes ook stappen zijn. Het gaat om kijken wat iemand nog kan en daarin ondersteunen. Het doel is om cliënten en bewoners te helpen om het gewone leven te ervaren.”

Een cliëntvertegenwoordiger benadrukt dat het begeleiden van leerlingen een extra druk legt op het team. “De werkdruk is al hoog, en wordt zo nog hoger. Gelukkig zijn er begeleiders die energie en tijd vinden om nieuwe collega’s in te werken.” Stagebegeleidster Linda van Bellen-Blommaart: “Dat geeft een extra dimensie aan mijn eigen werk. Het kost inderdaad veel energie, maar het is een investering in de organisatie. Ook maakt het dat ik bewuster bezig ben met dingen in mijn werk die anders vanzelfsprekend lijken.”

Zoektocht
De zoektocht naar nieuwe mensen blijft in volle gang. Stephanie: “Iedereen die interesse toont, krijgt respons. We selecteren op bepaalde eigenschappen. Intrinsieke motivatie is heel belangrijk, de wil en de wens om in de zorg te werken. Verder gaan we heel goed na hoe je omstandigheden zijn. Je hebt onregelmatige werktijden en dat moet passen in je persoonlijke situatie. De grootste succesfactor blijft echter ‘het hart op de goede plaats hebben’. Het maakt dus niet uit of je hooggeschoold bent, in een winkel werkt of helemaal een andere achtergrond hebt.”

Is je interesse gewekt en wil je met Tragel in gesprek?

Bekijk de vacature BBL-leerling