“Als ik terugkijk naar de afgelopen periode, is het allemaal ontzettend snel gegaan. Nadat ik twee jaar geleden had besloten een carrière switch te maken, begon mijn nieuwe avontuur in de gehandicaptenzorg. Ik was vooral op zoek naar betekenisvol werk, mensenwerk zoals in de gehandicaptenzorg, waarbij de kwetsbare mens centraal staat.
Ga je de mensen leuk vinden? Is de gehandicaptenzorg écht wel iets voor mij?
Ik kan wel zeggen dat het toentertijd een sprong in het diepe was, want je laat in zekere zin alle ‘vastigheden’ los en gaat toch een onzekere periode tegemoet. Ga je de mensen leuk vinden? Is de gehandicaptenzorg écht wel iets voor mij? Zit er genoeg uitdaging in het werk? Het waren vragen die op dat moment door mijn hoofd schoten en ik hoopte dat het niet in een teleurstelling zou eindigen. Nu, achteraf, kan ik zeggen dat ik de juiste keuze heb gemaakt en daar ben ik enorm blij én opgelucht over!
Mijn eerste locatie was de ‘Nassaustraat’ in Terneuzen. Een fijn team met leuke bewoners en cliënten zorgde ervoor dat ik me snel thuis voelde. Vooral de dynamiek van het groepswonen beviel me prima. Dat geldt overigens ook voor mijn tweede locatie, de ‘Iepenlaan’ in Terneuzen. Vanuit het ‘zorgaanbod’ was de Iepenlaan in grote lijnen identiek aan de Nassaustraat, namelijk het groepswonen in de wijk. Ook hier heb ik fijne collega’s leren kennen. Ik ben vanaf de eerste dag, als een volwaardig teamlid, in het team opgenomen. Daarnaast heb ik altijd het gevoel gehad dat ik alles bespreekbaar kon maken, of het nou over een cliënt of over mijzelf ging. Daar ben ik ze dankbaar voor!
Ik heb de tijd en de ruimte gekregen om de taken van een begeleider zo snel mogelijk eigen te maken.
Ik heb dan ook een fantastische (leer)periode gehad en collega’s leren kennen met wie ik een leuke en professionele band heb kunnen opbouwen. Dit heeft er overigens voor gezorgd dat ik ook een snelle band met de cliënten heb kunnen opbouwen. Ik heb in ieder geval de tijd en de ruimte gekregen om de taken van een begeleider zo snel mogelijk eigen te maken. Hierdoor heb ik, aan de hand van theorie en de praktijk, mij snel kunnen ontwikkelen als professioneel begeleider in de gehandicaptenzorg. Echter heb ik het gevoel dat het werk nu pas écht begint. Je wordt tijdens je studie zo goed mogelijk op de beroepspraktijk voorbereid, maar ik besef dat het aan mijzelf is om mij als professioneel begeleider verder te ontwikkelen.
Ik ga binnenkort, als nieuw teamlid, starten bij een nieuwe locatie een paar straten verderop. De Amberboom is een moderne locatie met appartementen waar cliënten zelfstandig wonen. Dit ‘type’ wonen is nieuw voor mij, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik ook hier mij snel thuis zal voelen. Daarnaast hoop ik bij de ‘Iep’ en de ‘Nassau’ betrokken te blijven, mocht dit in de toekomst nodig zijn.
In de praktijk zal ik mijn collega’s op de werkvloer uiteraard weer terugzien en vanuit de studie wellicht vanuit een andere rol. Maar ik wil iedereen toch bedanken voor de fijne en professionele samenwerking!” aldus Daan.